Cookie Manager

Katere vrste masaž poznamo?

Obstaja skoraj 100 različnih masažnih tehnik, ki se uporabljajo za različne dele telesa. Vsaka tehnika/ masaža je edinstvena za dosego določenega cilja/ rezultata. Kljub obilici vrst pa se načeloma najpogosteje uporablja le nekaj vrst masaž.

Najpogostejše vrste, ki se izvajajo so:

  • Aromaterapija: Za masažo se uporabljajo eterična olja iz rastlin, ki jih z masažo vtiramo v kožo, s tem pa povečamo zdravilne učinke in dosežemo občutek sprostitve. Gre za sproščujočo masažo. Za eterična olja je znano, da imajo močan učinek na razpoloženje tako, da spodbujajo sprostitev.
  • Limfna masaža: Lahkotno, ritmično glajenje se uporablja za izboljšanje pretoka limfe (brezbarvno tekočino, ki pomaga v boju proti okužbi in bolezni) po vsem telesu. Ena izmed najbolj priljubljenih oblik limfne masaže je ročna limfna drenaža (MLD), ki se osredotoča na odvajanje presežka limfe (zatekanje nog, zastajanje vode v telesu, ..). Ročna limfna drenaža se pogosto uporablja po operacijah (na primer mazektomija raka dojk), zmanjševanje oteklin, ….
  • Refleksologija – reflekso masaža: Specializirana masažna tehnika,  ki se uporablja za roke in noge.  Mnenje je, da roke in noge vsebujejo "refleksne točke," ali neposredne povezave s posebnimi organi in strukturami, po vsem telesu.
  • Športna masaža: Pogosto se uporablja za profesionalne športnike in druge aktivne osebe, športna masaža lahko poveča učinkovitost ter preprečevanje in zdravljenje s športom povezanih poškodb.
  • Švedska masaža: Tehnika različnih udarcev in pritiska, ki se uporablja za povečanje pretoka krvnega obtoka, odstraniti odpadne snovi iz tkiv, razteza vezi in kite in enostavne fizične in čustvene napetosti. To tehniko pri nas bolj poznamo kot klasična masaža.
  • Masaža »Trigger« točk: Močni pritiski se uporabljajo na "trigger točkah" (območjih, kjer so bile poškodovane mišice) za ublažitev mišičnih krčev in bolečin.
  • Shiatsu: Se uporabljaj za določene točke na telesu, pri lajšanju bolečin in povečevanju pretoka energije (znan kot qi ), skozi katere vodijo energetske poti telesa (imenovani meridiani). Shiatsu se pogosto uporablja v TCM.

 

masaza-strech_shiatsu_masaza-sprosti-se