Cookie Manager

Blagodejni vplivi masaže

Poznamo mnoge blagodejne vplive masaže na telo. Med najbolj poznanimi pa sta vpliv na maščobna tkiva ter kardio-vaskularni in limfni sistem.

Koža in maščobna tkiva

Najbolj znani blagodejni učiki masaže so vplivi na kožo in maščobna tkiva.

koristni_ucinki_masaza-sprosti-seZaradi vpliva masaže, se koža očisti - povrhnja plast, kar rezultira v izboljšani cirkulaciji ter povrhnjici tkiva, povečuje metabolizem in regenerativni proces. Izboljšanje krvnega pretoka povzroča izbljpanje stanja kože, saj se celična tkiva v povrhnjici hitreje obnavljajo in suha ter zgubana koža postane znova elastična in sijoča. Prav tako masaža poveča odpornost kože na trenje in mehaične vplive in pa na spremembe temperature. Pri masaži je namreč mehanska »obdelava« kože rezultirana kot toplota, kar povzroči dvig temperature, več krvi pride v del telesa, ki ga masiramo. Oskrba z krvjo in celičnim tkivom se izboljša sočasno pa blagodejno vpliva na celoten metabolizem telesa.

Izkazalo se je, da masaža zmanjšuje maščobne rezerve, sicer ne direktno preko maščobnih tkiv, ampak na splošno, preko zvišanega delovanja metabolizma telesa, ki ga povečamo ravno z masažo.

Kardio- vaskularni in limfni sistem

Metabolični procesi se odvijajo v kapilarah med krvjo in tkivom. Skozi stene kapilar, kisik in nutrienti prehajajo iz krvi do tkiva. Iz tkiva pa CO2 ter ostanki ter strupi prehajajo v krvni obtok. Ta proces se znatno zviša pod vplivom masaže.

Zakaj? Najprej ker masaža vpliva na širitev kapilar v koži, to pa vpliva na celotno tkivo telesa, metabolizem in regenerativne finkcije, ki hitreje obnavljajo telo.

Med masažo se prav tako odprejo »rezervne« kapilare, kar izboljša venski pretok krvi v telesu, le to pa pospeši izločanje nepotrebnih snovi v metabolizmu. Te snovi se ustvarjajo v procesu presnove in potenja. Ravno zato povečanje pretoka krvi v telesu, širjenje kapilar zmanjšuje občutek zateklosti in izboljšuje primere, kjer »zastaja voda« v telesu, kakor radi rečemo.

Z masažo se poveča količina hemoglobina, rdečih krvnih teles, levkocitov, kar je pomembno pri anemiji.

Prav tako izboljša srčne funkcije in posledično ureja pritisk.

Poleg blagodejnih učinkov na krvni obtok, pritisk, pa vpliva na limfni sistem. Limfni sistem je povezovalno tkivo, med krvjo ter celičnim tkivom.